Kinder- en Jeugdboeken

door Jose Noulez de Miguel Aan February 10, 2022

Hoezo kinderen lezen geen boek meer?

Hoe vaak hoor je niet dat men vindt dat de jeugd geen boeken meer leest of te weinig? Het klopt dat de jeugd veel achter de computer zitten, maar dat wil dan niet direct zeggen dat ze niet of minder lezen.

Als je het gaat vergelijken met mijn kinder- en jeugdtijd, dan geef ik de criticasters gelijk. Maar in mijn tijd was er nog geen computer en de televisie ging pas aan na het avondeten en dan was er enkel "Tita Tovenaar" en "Fabeltjeskrant". 

De school kan een belangrijke rol spelen

In de lagere school gingen we 1 keer per week naar de bibliotheek waar we op zijn minst 2 boeken moesten kiezen die dan in 1 week gelezen werden. Onze schoolmeesters stonden erop. Alles van "Pietje Bel"en "Dik Trom" heb ik gelezen.

In de middelbare school moesten we van de leraar Nederlands 25 boeken lezen per schooljaar, van de leraar Engels en Frans 10 boeken en gelukkig zei de leraar Duits niks over boeken lezen.

En hoe is de situatie nu?

Als ik kijk wat mijn 2 zonen hebben gelezen tijdens de lagere school en het middelbaar kan ik beamen dat ze behoorlijk wat boeken hebben gelezen. Ook tijdens hun universitaire studies hebben ze talloze boeken gelezen en als ik hun boekenverzameling bekijk, blijken ze nog steeds te lezen. Wel opmerkelijk: het zijn bijna allemaal Engelstalige boeken.

En als ik naar mijn boekenverkoop online kijk, dan zie ik toch dat er heel regelmatig kinderboeken, jeugdboeken en young adult boeken worden verkocht.

Wordt er minder gelezen dan vroeger? Jazeker. Is het dramatisch gesteld met de jeugd qua boeken lezen? Zeker niet.

Zolang er goeie kinder- en jeugdschrijvers zijn, zal er door de jeugd gelezen worden.

 

kinderboeken, jeugdboeken by José Noulez de Miguel

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER
TERUG NAAR BOVEN