Onze maatschappij

door Jose Noulez de Miguel Aan February 26, 2021

Telkens weer betrap ik me erop dat ik bij een nieuwe lading boeken, bij sommige titels blijf stilstaan. Ik neem het boek vast, lees de titel en de inleiding (achteraan) en blader door het boek. 

Deze week bleef ik even stilstaan bij 2 thema's waar ik (en waarschijnlijk velen onder ons) gelukkig niet toe behoren.

 

Armoede

Je ziet ze al eens in het straatbeeld, de bedelaars. Maar je bent zelf zodanig met jezelf bezig en je bent zo gehaast dat het je eigenlijk niet opvalt. Immers, we leven in het rijke België en/of Nederland en we komen niks te kort.

Maar eind 2019, begin 2020 kwamen ook wij, de beter begoedigden, in een situatie terecht waar plots isolatie de wet dicteerde. Als je zo afgesneden bent van sociale contacten, je niet op bezoek kan gaan, je niet kan knuffelen, een pint gaan pakken, een etentje, ... dan kan ik er best inkomen dat als je alleen bent, je je voelt als de bedelaar die eenzaam de dag probeert door te komen.

En als we het over armoede en paria's hebben dan denken we altijd dat het ver van ons is, maar je zou er van verschieten hoe dicht je bij armoede staat.

            

Leven aan de onderkant              Paria's van de stad

 

Misdaad

Vandaag las ik dat het ondertussen al 30 jaar geleden is dat Nathalie Geijsbregts op 10-jarige leeftijd verdween toen ze op de bus wachtte. Ondertussen zijn er nog verschrikkelijke misdaden gebeurt in onze maatschappij waar we nauwelijks bij stilstaan.

Tot ik deze week 2 boeken te pakken kreeg waarvan ik dacht: "hoe is het mogelijk dat de mens tot zoiets in staat is". We zien misdaden, moorden, geweldplegingen met 13 in een dozijn in films en series op televisie, Netflix, de bioscoop etc.. dat we het eigenlijk "normaal" vinden. Want, "het beurt enkel op televisie, in de film"  tot we af en toe er aan herinnerd worden via een krantenartikel het nieuws of een boek.

           De commissie Dutroux, het rapport                              De gruweldaden van de seriemoordenaar

De commissie Dutroux, het rapport       De gruweldaden van de seriemoordenaar

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel, maar het is goed om er soms even bij stil te staan dat wij het beter hebben dan velen van onze maatschappelijke bewoners. En boeken herinneren ons hieraan.

 

ONE MORE THING

De korting van 25% loopt bijna ten einde. Tot en met eind februari kan je nog genieten van deze korting. Je hoeft enkel vooraleer je afrekent volgende code in te geven: NIEUWE WEBSITE

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER
TERUG NAAR BOVEN